Nieuwsbrief GLOEI maart 2014
 
Email Header

Nieuwsbrief GLOEI coöperatie UA d.d. 21 maart 2014

Postbus 7101, 5980 AC Panningen  •  info@gloeipeelenmaas.nl  •  Henriette Stroucken 06 3023 0029
yd2

Uitvoering Sif-project begonnen!

Nu de gemeente op 11 maart definitief heeft ingestemd met het plan van de (uit GLOEI voortgekomen) Werkgroep Sif, is de Werkgroep volop aan de slag gegaan. Op 19 maart zijn alle participanten (ondernemers) bij elkaar gekomen om verdere afspraken te maken over de  voortgang en ieders bijdrage. Op zeer korte termijn vindt de overdracht van pand en terrein plaats en zullen de eerste (ver)bouw- en renovatieactiviteiten te zien zijn. Dat moet snel gebeuren, mede met het oog op de tijdelijke huisvesting van de gemeente in het pand. Info: Paul Pouls (06-51142502)

Sociale duurzaamheid & Sif

Het Sif-plan gaat ook kansen bieden voor mensen die moeilijk aan een baan komen. De eerste gedachten gaan uit naar werkplekken in bv. horeca en catering. De komende maanden wordt bekeken welke andere mogelijkheden er zijn om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plaats te geven in het Sif-project.
yd2

What’s New!

Twee dagen na het ja-woord van de gemeenteraad vond in het Sif-complex What’s New! plaats, een sfeervol ‘diner pensant’ bij kaarslicht voor zo’n 150 aanwezigen, onder wie veel ondernemers. Naast muziek en smaakvolle hapjes werden de aanwezigen getrakteerd op inspirerende lezingen van diverse sprekers over innovatie. De avond was georganiseerd door de Venlose jonge-ondernemersclub De Nieuwe Zakelijkheid, samen met de gemeente en GLOEI. 
Tijdens de avond werd ook het boek ‘Anders Denken kost niets’ gepresenteerd, met voorbeelden van innoverende ondernemers in Peel en Maas. Bestellen: innovatie@peelenmaas.nl.
(foto: Stefan Koopmans)

Inspiratietrektocht: Dak van de Toekomst

De oorspronkelijk voor 19 maart geplande Inspiratietrektocht naar het Antwerpse bedrijf Atab is verplaatst naar woensdag 14 mei. Atab is een gerenommeerd bedrijf van o.a. energie-opwekkende solar daksystemen, CO2-reducerende dakbedekking en groendaken. Duurzaamheid op het dak gaat verder gaat dan isoleren en zonnepanelen plaatsen!
Aanmelden is mogelijk tot 1 mei (www.gloeipeelenmaas.nl/nieuws), maar let op: vol = vol.

yd2

Brede School Beringe

Op verzoek van de Projectgroep Brede School Beringe heeft GLOEI op 18 maart samen met de Projectgroep gebrainstormd over de vraag: hoe maken we de diverse installaties straks zo duurzaam en energiezuinig mogelijk? Zoals bekend wordt de oude lagere school in Beringe  binnenkort verbouwd tot brede school. GLOEI-leden met heel verschillende expertises op het gebied van installatietechniek en energie droegen allerlei creatieve ideeën aan. De Projectgroep was enthousiast over het resultaat van de bijeenkomst en neemt enkele ideeën mee in de verdere uitwerking van de plannen.
Info: Henriëtte Stroucken (06-30230029, info@goeipeelenmaas.nl)

Peel Energie

Peel Energie wordt de naam van de lokale energiecoöperatie die in voorbereiding is. Volgende week vindt er besluitvorming plaats over de statuten. Na de uitwerking van de bedrijfsstrategie zal de werkgroep een presentatie geven voor GLOEI en de gemeente.
De uit GLOEI voortgekomen werkgroep die bezig is met de oprichting van Peel Energie werkt veel samen met ‘HIER opgewekt’, het kennisplatform voor lokale duurzame energie-initiatieven. De startdatum van Peel Energie is nog niet bekend. De Werkgroep stelt kwaliteit boven snelheid.
Info: Jo van den Beucken (06-51587456)

Gloei Infobus

De bestickering van GLOEI’s ‘mobil home’ is klaar, over enkele weken is ook de inrichting binnen zodanig dat de bus gasten kan ontvangen. In april gaat de GLOEI-Infobus voor het eerst ‘on tour’. Dan wordt een begin gemaakt met het aandoen van (uiteindelijk) alle elf dorpen van Peel en Maas. Zoals eerder gemeld gaat de bus dienen als rijdende showcase voor duurzaamheid. De komende jaren moet de bus steeds verder worden geüpgrade met allerlei innovatieve duurzame technieken.
Info: ‌Pieter Dorssers (06-43360800 pieter.dorssers@vanhappencontainers.nl)
Full Image

Kijktip: Youtopia

Hoe zouden mensen hun gemeenschap organiseren als ze opnieuw zouden kunnen beginnen? Geïnspireerd door het realityprogramma Utopia onderzoekt het programma Tegenlicht  initiatieven van burgers die alternatieven organiseren voor zaken die markt en overheid laten liggen. 

Leestip: Ga vreemd!

Hoe onderscheid je je door branchevreemd te innoveren? Daarover schrijft Rob Adams in ’Ga Vreemd’.  Als je onderscheidend wilt zijn, kun je niet anders dan innoveren. En gelukkig is innovatie eigenlijk best makkelijk, zolang je je gezond verstand gebruikt. Branchmarking staat voor het slim toepassen van branchevreemde best practices binnen je eigen organisatie, om zo onderscheidend te worden - en te blijven.
‘Ga Vreemd’ door Rob Adams is te leen bij de bibliotheken in Peel en Maas. 

GLOEI naar Enexis-gebouw

De GLOEI-coöperatie krijgt zeer binnenkort een eigen fysieke locatie, en wel in het voormalige Enexisgebouw in Maasbree. De afgelopen tijd vonden hier al veel bijeenkomsten plaats van diverse werkgroepen. Vanaf volgende maand is nu dus ook het secretariaat van GLOEI (Cindy Dorssers) gevestigd in (een van de ruimten van) het Enexisgebouw. Ook komt er een werkplek voor coördinator Henriëtte Stroucken. Uiteraard is het de bedoeling dat GLOEI op termijn haar intrek neemt in het Sif-gebouw.

Bouwen aan de coöperatie

Het is belangrijk dat leden meebouwen aan de organisatie van GLOEI en nadenken over welke structuur het beste past bij haar ambities. Het besluit tot inrichting van een fysieke plek voor GLOEI (zie hiernaast) is één van de uitkomsten van een aantal bijeenkomsten van leden die hiermee bezig zijn. De werkgroep ‘Organisatie’ denkt na over de structuur en organisatie van de coöperatie. De werkgroep ‘Event & Innovatie’ denkt na over wat GLOEI moet doen om processen van innovatie gaande te houden. Op 10 en 24 februari en 18 maart waren hierover werkgroep-bijeenkomsten.

Abonneren op de Nieuwsbrief

Leden van GLOEI krijgen deze Nieuwsbrief automatisch per mail toegestuurd. Andere geïnteresseerden kunnen zich abonneren. Opgave kan door op onderstaande link te klikken.