Nieuwsbrief GLOEI juni - juli 2014
 
Email Header

Nieuwsbrief GLOEI coöperatie UA d.d. 25 juni 2014

Postbus 7101, 5980 AC Panningen  •  info@gloeipeelenmaas.nl  •  Henriette Stroucken 06 3023 0029

Maandelijks GLOEI-bijeenkomsten

GLOEI functioneert pas optimaal als alle leden elkaar kennen en weten waar iedereen mee bezig is. Daarom houdt GLOEI voortaan elke 1e woensdag van de maand (van 16-18 uur) een algemene netwerkbijeenkomst. Die vindt plaats bij BOEZst in Maasbree, GLOEI’s nieuwe locatie (zie ook hieronder). Op deze bijeenkomsten zijn altijd bestuursleden aanwezig en vertegenwoordigers van álle werkgemeenschappen. Soms worden speciale sprekers uitgenodigd. Ook aspirant-leden die een keer willen komen kijken zijn welkom. De eerste bijeenkomst is al op woensdag 2 juli. De actuele agenda is te vinden op het GLOEI’s interne communicatieplatform NING.

Nieuwe huisvesting (tijdelijk)

GLOEI heeft sinds kort de beschikking over diverse ruimtes (kantoor, vergaderruimte) in het pas geopende bedrijfsverzamelgebouw BOEZst in Maasbree. Hier werd op 21 juni ook GLOEI’s eerste verjaardag gevierd. De tijdelijke huisvesting is mogelijk met dank aan Ves Reijnders. Het nieuwe adres: Hagelkruisweg 2 5993 SC, Maasbree.

yd2

Voortgang SIF/bestuursleden gezocht

Het werk in de fabriek vordert gestaag. Inmiddels heeft een deel van het gemeentepersoneel zijn  intrek genomen in tijdelijk geplaatste units in de fabriekshal. Eind juli verhuizen ze naar de compleet gerenoveerde kantoorruimtes van de fabriek.
Komend najaar maakt het huidige interimbestuur plaats voor een nieuw bestuur. Het interimbestuur nodigt iedereen uit om alvast na te denken over mogelijke kandidaten. Daarbij wordt nadrukkelijk ook gedacht aan GLOEI-leden die nu nog niet direct bij SIF zijn betrokken.
SIF kan nu ook via twitter worden gevolgd (@siffactory); een eigen website is aanstaande.
Info: Paul Pouls (06-51142502)
Full Image

'Wonder van Baskenland' bezocht GLOEI

‘GLOEI is heel goed bezig vergeleken met andere projecten en coöperaties waar ik geweest ben. Wij willen jullie graag verder helpen.’ Dat zei Mikel Lezamiz op GLOEI’s druk bezochte verjaardag op 21 juni in Maasbree. Lezamiz is topman van de succesvolle Mondragón Corporation, de grootste coöperatie ter wereld.
GLOEI had Lezamiz uitgenodigd om leden en sympathisanten te laten zien wat je met coöperatief denken en doen allemaal kan bereiken. Voor een zaal met meer dan honderd aanwezigen vertelde de gastspreker over de verbazingwekkende successen van Mondragón Corporation. Die is uitgegroeid tot een high-tech multinational met 110 fabrieken, maar de coöperatie verzorgt voor haar leden bijvoorbeeld ook onderwijs en ouderenzorg. Anders dan bij gewone bedrijven staat niet winstmaximalisatie centraal, maar het welzijn van de leden en hun gemeenschap.
yd2 yd2
yd2

Welvarend

De coöperatie wordt ook wel ‘het wonder van Baskenland’ genoemd omdat ze opvallend goede resultaten boekt. In zijn presentatie vertelde Lezamiz dat de winst van de coöperatie voor 90% wordt geherinvesteerd in de eigen bedrijven of in gemeenschapsprojecten. Wat overblijft gaat naar de werknemers/mede-eigenaars. Leden van de coöperatie hebben ook zeggenschap in hun bedrijf. Ontslagen vallen er niet omdat overtollige werknemers altijd wel bij een van de andere bedrijven van de coöperatie aan de slag kunnen.
Bij de jongere generatie is het coöperatieve denken niet altijd gemakkelijk aan de man te brengen, merkt Lezamiz. De Mondragón-coöperatie besteedt daarom de laatste tijd meer aandacht aan training en scholingsprogramma’s.

'Onder de indruk'

Lezamiz had eerder op de dag ook een bezoek gebracht aan de SIF-fabriek. Hij was vol lof over GLOEI en riep tijdens het vragenrondje de Rabobank op ook actief mee doen doen. Directeur Guul Smeets van Rabobank Peel, Maas en Leudal zei in zijn reactie ‘onder de indruk te zijn van wat GLOEI heeft bereikt’, en beloofde intensievere samenwerking.
Na afloop van de lezing vond er in een aparte ruimte nog een expert meeting plaats over het ‘revolverend fonds’ van de gemeente, bedoeld voor leningen aan duurzaamheidsprojecten. Aanwezig waren o.a. LIOF, subsidieadviesbureau Trias en de Rabobank. Ze waren het erover eens dat GLOEI een belangrijke rol kan spelen in het fondsbeheer. Het overleg krijgt een vervolg.
Aan het eind van de middag was er onder het genot van een hapje en een drankje volop ruimte  om bij te praten en te netwerken. 
Full Image

Sociale duurzaamheid: kansen voor iedereen

De viering van één jaar GLOEI werd mede mogelijk gemaakt door GLOEI-lid Karin Vuyk en een groep vrijwilligers. Door bemiddeling van leden van de werkgemeenschap Werkontwikkelingsroute draaiden enkele mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt volop mee in o. m. het horeca-gedeelte van de bijeenkomst. GLOEI kijkt in al haar plannen nadrukkelijk ook naar kansen voor mensen die zonder een extra duwtje in de rug, buiten de boot dreigen te vallen.

Abonneren op de Nieuwsbrief

Leden van GLOEI krijgen deze Nieuwsbrief automatisch per mail toegestuurd. Andere geïnteresseerden kunnen zich abonneren. Opgave kan door op onderstaande link te klikken.