Nieuwsbrief GLOEI februari 2014
 
Email Header

Nieuwsbrief GLOEI coöperatie UA d.d. 17 februari 2014

Postbus 7101, 5980 AC Panningen  •  info@gloeipeelenmaas.nl  •  Henriette Stroucken 06 3023 0029

Gloei: aanjager, geen uitvoerder

De bekendheid van GLOEI is in korte tijd snel toegenomen. Veel mensen denken echter dat allerlei initiatieven die binnen GLOEI zijn ontstaan ook onder haar verantwoordelijkheid worden uitgewerkt en uitgevoerd. Dat is een misverstand. GLOEI is géén projectorganisatie. Het is een platform dat leden de mogelijkheid geeft om frisse nieuwe ideeën, kennis en creativiteit uit te wisselen. GLOEI ondersteunt en inspireert hen om te komen tot samenwerking en om van pril idee naar concreet plan te komen.
GLOEI: inspirator en aanjager van duurzame ideeën.
yd2

Plan SIF: klaar voor de start!

Begin deze maand was het al uitgebreid in de media: het plan van de uit GLOEI voortgekomen SIF-werkgroep is warm ontvangen door de gemeente. Het college is akkoord, en alles wijst erop dat ook de raad begin maart zijn zegen geeft. Daarmee kunnen de werkgroep en de ondernemers die zich hebben gecommitteerd aan het plan, aan de slag. Het plan is om de fabriek – gefaseerd –  om te toveren tot een centrum voor innovatieve ondernemers die duurzaamheid voorop stellen. Ook GLOEI zal er zijn intrek nemen.
Meer informatie: Paul Pouls 06-51142502.

'What's new?': innovatie als modewoord

Op donderdagavond 13 maart organiseert De Nieuwe Zakelijkheid in de SIF-fabriek een avond over innovatie. Tijdens What’s New? wordt het modewoord innovatie onder de loep gelegd en worden de gasten getrakteerd op een geanimeerde avond met woord, beeld en geluid, smaak en geur. Zo zijn er lezingen van onder meer Irene Koel (marketeer), Florian Wolff (singer-songwriter), Jasper van Kuijk (cabaretier) en Dirk van Delft (bijzonder hoogleraar). De Nieuwe Zakelijkheid is een van oorsprong Venlose netwerkorganisatie van (jonge) ondernemers met een frisse kijk op de maatschappij en zakendoen. 
What’s New? wordt georganiseerd samen met de gemeente Peel en Maas en GLOEI. Toegang gratis.

yd2

Plan windpark Egchelseheide

Drie agrariërs uit Egchel willen drie windmolens bouwen aan de Peel en Maas-zijde van het afwateringskanaal (Neers kanaal) ten zuiden van Egchel. De molens kunnen voor ongeveer een kwart van de huishoudens van Peel en Maas elektriciteit leveren. GLOEI-lid Adrie van Oerle (projectleider vanuit Aelmans Adviesgroep) presenteerde het plan tijdens de ledenvergadering van 29 januari. Daar bleek dat er voor het plan draagvlak is onder de leden.
De initiatiefnemers zijn op zoek naar suggesties om lokale verbindingen te leggen, zoals bijv. participatie van burgers in een windcoöperatie en het opzetten van een gebiedsfonds.
Voor meer informatie: Adrie van Oerle 06-22854951 (avanoerle@aelmans.com)

GLOEI infobus

De GLOEI infobus wordt volgende maand volledig bestickerd volgens het ontwerp op onderstaande afbeelding. Waarschijnlijk zal er aan de buitenkant dan ook een videodisplay komen. Zoals eerder gemeld gaat de bus dienen als rijdende showcase voor duurzaamheid. De komende jaren moet de bus steeds verder worden geüpgrade met bv. zonnepanelen, solartube en andere innovatieve technieken. In eerste instantie zal de bus worden ingezet bij opendagen, beurzen en evenementen.
Voor meer informatie: ​Pieter Dorssers, 06-43360800 (pieter.dorssers@vanhappencontainers.nl)
Full Image

GLOEI infobus 
werkervaring opdoen

Grafisch vormgever Dennis Vredeveldt (lid van het communicatieteam van GLOEI) gaat bij de belettering van de GLOEI infobus een werknemer van Multicopy werkervaring laten opdoen. Bij Multicopy – onderdeel van de NLW-groep – werken mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Multicopy gaat zijn grafische werkzaamheden uitbreiden met beletteringen. Mogelijk gaat Dennis’ bedrijfje ‘Dit is Dennis’ meer samenwerken met Multicopy.

GLOEI infobus
duurzaam ontbijt

De Gloei infobus zal straks ook de wijken ingaan. Daarbij krijgen bezoekers een ‘duurzaam ontbijt’ voorgeschoteld. De ontwikkeling daarvan gebeurt door leerlingen van het Bouwens, onder begeleiding van GLOEI-lid Hilde Schiphouwer. Het GLOEI-ontbijt is een van de zes projecten die leerlingen uitvoeren in het kader van het project ‘Voeding & duurzamheid’ van het Bouwens.

Bestuursleden
gezocht

GLOEI breidt haar activiteiten uit en zoekt daarom ook versterking van het bestuur. Het streven is dat alle geledingen in het bestuur vertegenwoordigd zijn: onderwijs, overheid, ondernemers, burgers en maatschappelijke organisaties. Overweeg je om je kandidaat te stellen of wil je hierover meer informatie? Neem dan contact op met coördinator Henriëtte Stroucken: 06-30230029 

Samenwerking
GLOEI - bibliotheek 

GLOEI gaat samenwerken met de bibliotheek Maas en Peel. In de bibliotheek zijn tal van boeken te leen of te bestellen over duurzaamheid. Ook  geeft de bieb toegang tot bijvoorbeeld de bibliotheken van verschillende universiteiten. Een van de initiatieven is dat de bieb vanaf de volgende Nieuwsbrief een interessant boek over duurzaamheid in de schijnwerper zet.
Meer informatie: Vincent Freriks, directeur (v.freriks@debibliotheekmaasenpeel.nl)

Abonneren op de Nieuwsbrief

Leden van GLOEI krijgen deze Nieuwsbrief automatisch per mail toegestuurd. Andere geïnteresseerden kunnen zich abonneren. Opgave kan door op onderstaande link te klikken.