Nieuwsbrief GLOEI mei 2014
 
Email Header

Nieuwsbrief GLOEI coöperatie UA d.d. 20 mei 2014

Postbus 7101, 5980 AC Panningen  •  info@gloeipeelenmaas.nl  •  Henriette Stroucken 06 3023 0029
yd2

21 juni: verjaardag GLOEI met een bijzondere gast!

Op zaterdag 21 juni viert GLOEI haar eerste verjaardag. Voor die dag heeft GLOEI een zeer bijzondere spreker uitgenodigd: Mikel Lezamiz, topman bij de wereldberoemde coöperatie Mondrágon in Spaans Baskenland. Deze stad en haar directe omgeving behoren door de coöperatie tot één van de meest stabiele economische gebieden van Spanje. Mikel Lezamiz zal laten zien welke cruciale rol de coöperatie speelt in de gemeenschap aldaar. Het VPRO-programma Tegenlicht besteedde in 2012 een hele uitzending aan ‘Het wonder van Baskenland’. 
GLOEI-leden krijgen nog deze week meer informatie over 21 juni.

Voortgang SIF

In het SIF-gebouw zijn de sloopwerkzaamheden grotendeels afgerond. Diverse bedrijven uit Peel en Maas en de regio zijn inmiddels begonnen met het installeren van de water- en energievoorziening en het klaarmaken en verbouwen van een deel van het pand. In juni kunnen gemeente-ambtenaren al terecht in speciale kantoorunits voor de geplande tijdelijke huisvesting. Eind juli moet de rest van de huisvesting voor de ambtenaren klaar zijn. Een gedeelte van de units komt dan ook beschikbaar voor verhuur, waarvoor veel animo is. Het aantal participanten en huurders groeit, nieuwe kunnen uiteraard nog steeds aansluiten. De SIF-organisatie gaat de komende tijd ook de communicatie rond het project breder oppakken.
Info: Paul Pouls (06-51142502)
yd2
yd2

Inspiratietrektocht
‘Dak van de Toekomst’

Op 14 mei is een groep van 19 leden van GLOEI op bezoek geweest bij het Antwerpse bedrijf Atab. Atab produceert innovatieve dakbedekkingen met hoge isolatiewaarden en met een speciale coating die CO2 oplost. Mogelijk kan ook het SIF-project hier zijn voordeel mee doen. De deelnemers aan de ‘Inspiratietrektocht’ vonden het een zeer geslaagde dag. 
Dit was de derde Inspiratietrektocht georganiseerd door GLOEI. Ideeën voor duurzaamheidsexcursies zijn welkom. Neem contact op met Martine Peeters via GLOEI@tienevents.nl.

Bezoek Ministerie en Provincie aan GLOEI

GLOEI doet mee aan DuurzaamDoor, een subsidieprogramma van het ministerie van Economische Zaken dat duurzaamheid en kennisuitwisseling stimuleert. Op 17 april bezochten afgevaardigden van het ministerie van Economische Zaken, de Provincie en RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) het Sif-gebouw. Daar verzorgden diverse GLOEI-leden presentaties over de meest in het oog springende GLOEI-initiatieven. De bezoekers waren zeer enthousiast.

Nieuwe college
maakt kennis met GLOEI

Op 13 mei maakte het nieuwe college van de gemeente Peel en Maas kennis met GLOEI. Dat gebeurde tijdens een informele lunch in Maasbree. De aanwezige GLOEI-leden Henriëtte Stroucken, Martine Peeters en Huub Hanssen namen de uitdaging graag aan om met college en raad mee te denken over nieuwe manieren van besturen.
yd2

Steun voor ijsverwarming

Het Greenport Venlo Innovatiecentrum heeft besloten 5000 euro aan GLOEI te geven voor de de projectgroep IJsverwarming. Het geld is bedoeld als voorfinanciering voor de kosten van het bureau TRIAS. Dat bureau onderzoekt welke kansen er zijn op een zogeheten TKI-subsidie (voor kennis & innovatie) en begeleidt de subsidie-aanvraag. Het Greenport innovatiecentrum ziet het project ijsverwarming als een belangrijke innovatie én als kansrijk voor een dergelijke subsidie. Zoals bekend is een GLOEI-werkgroep samen met de gemeente bezig met onderzoek naar ijsverwarming voor het Huis van de Gemeente.
Meer info: Peter Wilms 06 20404466
yd2

200 woningen energiezuiniger

De GLOEI-werkgroep Energieloket 2.0 werkt aan een plan waarmee 200 woningen energiezuiniger worden. Voor de aanpak van die woningen is een provinciale subsidie beschikbaar. De werkgroep streeft naar een gezamenlijk aanbod van een groot aantal ondernemers/leden van GLOEI op het terrein van o.m. isolatie en installatie. Ze wil voor dit project ook coaches opleiden. Zij richten zich enerzijds op energiebesparende en duurzame maatregelen, en anderzijds op zorgaspecten - sociale duurzaamheid - waardoor bewoners langer in staat zijn in de eigen woning te blijven wonen. Hiervoor wordt eerst gezocht onder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Meer info: Peter Janssen 06-38081238, p.janssen@koerseigen.nl

Peel Energie:
start 1 september

Peel Energie gaat op 1 september electriciteit en gas leveren! Dat kan, omdat Peel Energie op 14 mei na een grondige toetsing is toegelaten tot De Unie, een landelijke coöperatie die expertise en diensten levert aan duurzame, lokale energiebedrijven. Inmiddels zijn al enkele duizenden euro’s opgehaald aan participaties en stijgt ook het aantal mensen dat zich voorlopig heeft aangemeld als klant. Kijk op www.peelenergie.nl voor meer info over participeren en klant worden.
Info: Jo van den Beucken (06-51587456)

GLOEI op
Dag van de Bibliotheek

Zaterdag 24 mei is GLOEI de hele dag aanwezig op de Dag van de Bibliotheek, georganiseerd in en bij het gemeentehuis in Panningen (tijdelijke aanbouw/publieksruimte). Om 13.30 uur verzorgt Henriette Stroucken  namens GLOEI een lezing over crowdfunding. Buiten staat de GLOEI-Infobus, waar leden van de werkgroep Werkontwikkelings-route bezoekers naar hun ideeën vragen op het terrein van sociale duurzaamheid.

Leestip van de bibliotheek: Rob Adams - No Ego

Darwin, Jezus en Kennedy kennen we allemaal. Dit boek laat je kennismaken met veel onbekende helden (ooit gehoord van Chico Mendes, Kurt Zemisch of Harriet Tubman?), die ieder op hun eigen manier hun droom najoegen en óók de wereld veranderden. Het onderzoekt wat hen kenmerkt en wat je daarvan kunt leren. Schrijver (en ‘strategic innovator’) Rob Adams reikt op 24 mei (15u) in Panningen, tijdens de Dag van de Bibliotheek, het eerste exemplaar uit aan wethouder Raf Janssen.
​‘No Ego’ is te leen bij de Bibliotheek Maas en Peel.
Full Image

Abonneren op de Nieuwsbrief

Leden van GLOEI krijgen deze Nieuwsbrief automatisch per mail toegestuurd. Andere geïnteresseerden kunnen zich abonneren. Opgave kan door op onderstaande link te klikken.